en

OLK.12 | Woning Kieldrecht

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever Particulier
ligging Kieldrecht (Beveren)
programma levenslang wonen
oppervlakte +/- 240m2
fase realisatie
team F. Jacobs, S. Gielen, Y. Brouwers, G. Janssens

Een halfopen bebouwing uit de seventies heeft nood aan een grondige upgrade. Het perceel situeert zich nabij het centrum van Kieldrecht met de weidse polders van Doel achter de hoek. De bouwheer wenst de woning duurzaam te verbouwen met aandacht voor levenslang wonen. De woning moet op termijn rolstoelbewoonbaar zijn.

De structuur van de woning en de stedenbouwkundige voorschriften laten het voorzien van een lift binnen het bouwvolume niet toe. Daarom wordt de woning uitgebreid aan de zij- en achtergevel op het gelijkvloers. Deze uitbreiding omsluit het bestaande hoofdvolume, en geeft de mogelijkheid om –in de toekomst- een studio op het gelijkvloers te organiseren.  De keuken fungeert als schakel tussen eetruimte en zitruimte en situeert zich centraal in de woning. Via een vide krijgt de keuken daglicht en ontstaat een ruimtelijkheid tussen de bureau en de leefruimte.  De zithoek baadt in het licht en is gericht op de tuin. De eetkamer staat in relatie met de straat. De bureauruimte heeft zicht op de tuin en het groendak. De eenvoudige invulling van de bestaande structuur organiseert de slaapgedeeltes en de natte cellen.

De bestaande gevels vertonen tal van koudebruggen. Daarom wordt het bestaande parament met betonelementen verwijderd en vervangen door een performant isolatiepakket en nieuw metselwerk. Het mestelwerkverband zorgt voor een verschaling van het volume en nieuwe betonnen elementen vormen enkele gevelaccenten die refereren naar de tektoniek van het orginele gebouw.