en

LIM.12 | Villa Marie-Prosper, Mortsel

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever Familie Delen - Smets
ligging Mortsel
programma wonen / werken
fase realisatie
team Filip Jacobs, Stéphanie Gielen, Gert Janssens
samenwerking Ecses

“Villa Marie-Prosper” was een oude ‘vakantiewoning’ van een arts opgetrokken in een eclectische stijl met Art Nouveau ornamenten.  De bouwheer wenst de woning uit te breiden op het gelijkvloers niveau. De ‘villa’ is geïnventariseerd op de lijst van bouwkundig erfgoed. De uitbreiding wordt dan ook met het nodige respect voor het bestaande ontworpen, waarbij nieuw en oud elkaars identiteit dienen te versterken.

In één beweging wordt de woning op het gelijkvloers gedeeltelijk omhuld door een nieuw transparant volume waarvan de dimensies zijn afgestemd op het volume van de bestaande winterkamer.  Aan de straatzijde trekt het nieuwe volume zich naar achter, waardoor de bestaande woning los lijkt te staan van de uitbreiding.

De uitbreiding wordt ontworpen als portiekstructuur in hout en anticipeert zo op de verticale gevelopbouw van de bestaande woning. De hoge verdiepingshoogte laat toe om een mezzanine in de ruimte onder te brengen. Deze intieme plek heeft zicht op zowel de straat- als tuinzijde en doet dienst als leeshoek/bibliotheek. In het verlengde van de uitbreiding komt er een royaal terras, dat verheven is ten opzichte van de tuin. Vouwramen in de achtergevel zorgen ervoor dat binnen en buiten bijna naadloos in elkaar overlopen.