en

GUB.09 | woning met praktijk, Boechout

1 van 11 |
Cell 1 Cell 2
opdrachtgever particulier
ligging Boechout
programma flexibel wonen, praktijkruimte
fase realisatie
oppervlakte bovengronds: +/- 270m², ondergronds: +/- 90m²
samenwerking K. Laeremans, J. Janssens, BTI-consult

Een jong gezin met twee vrijberoepers wenst een nieuwbouwwoning in een anonieme ‘70-ties bel-etage wijk te realiseren.
De belangrijkste randvoorwaarden:  de structuur moet flexibel kunnen ingevuld worden, zodat het gebouw kan meegroeien in functie van persoonlijke en professionele behoeftes. De woning moet zonder grote structurele ingrepen worden omgevormd naar een meergezinswoning met praktijkruimte.

Er wordt een open plan ontworpen waar enkel de woningscheidende wanden en één centrale wand een dragende functie hebben. Een strategisch gepositioneerde trap en centrale schacht organiseren de planopbouw. Alle ruimtes liggen geordend rondom de trap en staan in relatie met de straat- of tuinzijde van de woning. Grote raamopeningen aan de tuinzijde versterken de relatie met het groene hart van het bouwblok. Als reactie op het anonieme straatbeeld wordt aan de straatzijde een ‘etalageraam’ voorzien op de eerste verdieping. Er mag gezien worden dat er wordt geleefd in deze woning. Op de tweede verdieping verhult de gevel de interne organisatie en zorgt een patio voor intimiteit in de slaapvertrekken. Centraal in de woning is er over de gehele breedte van het plan een lichtstraat voorzien die een overvloed aan zenithaal licht geeft tot in de kern van de woning.